Počuli ste už o hypovitaminóze? Pozor na nedostatok vitamínov
Vitamín D patrí medzi najdôležitejšiu kĺbovú výživu. Jeho dopĺňanie, aj formou výživových doplnkov na kĺby, je významnou prevenciou proti boľavým kolenám, lámavosti kostí či osteoporóze. Jar je skvelým obdobím, ako vitamín D získať aj prirodzenou cestou.
Čerstvá zelenina, ryby či vajíčka sa hodia na sviatočný stôl a spravia dobrú službu vašim kostiam a kĺbom. Čo si z nich môžete pripraviť?
Losos je skvelým zdrojom vitamínu D a navyše je jednoduchý na prípravu. Stačí ho potrieť olivovým olejom, posypať vašimi obľúbenými bylinkami a piecť v rúre asi 15 – 20 minút. Môžete si ho vychutnať samotný alebo s porciou šalátu, brokolice či inej čerstvej zeleniny.
Vajíčka sú taktiež dobrým zdrojom vitamínu D a veľkonočnou klasikou. Avšak pre bohatý obsah vitamínu odporúčame popozerať sa po tých z voľného výbehu. Uvarené vajíčka nakrájajte na malé kúsky, pridajte cibuľku, kôpor a majonézu.
Ľahšou alternatívou klasickej majonézy je domáca jogurtová. Vytvoríte ju zmiešaním smotanového jogurtu, čajovej lyžičky citrónovej šťavy, horčice, soli, korenia, pažítky a olivového oleja. Šalát môžete podávať s pečivom alebo alebo ako predjedlo.
Obľubujete huby? Obsahujú vitamín D2 a hoci na čerstvé si musíte počkať do jesene, viete si nimi rýchlo a jednoducho osviežiť veľkonočný stôl. Naplňte ich napríklad vajíčkovou zmesou, upečte v rúre a doplňte bylinkami.
Ryby by ste pre správne fungovanie kostí mali konzumovať aspoň raz do týždňa. Tuniaková nátierka s chlebíkmi a vajíčkom navrchu spestrí jarný jedálníček. Ako na to?
Ak nemáte k dispozícii čerstvého tuniaka, použite toho v konzerve. Tuniaka zlejte, zmiešajte s majonézou (môžete využiť opäť domácu), horčicou, jarnou cibuľkou, všetko rozmixujte dohladka a dochuťte podľa potreby.
Aj kuracie rezne si môžete pripraviť zdravšie. Vytvorte si zmes z vajíčok (na 1 kg mäsa budete potrebovať 3 – 4 vajíčka), 3 strúčikov cesnaku, špaldovej strúhanky (množstvo podľa potreby) a soli a premiešajte spoločne s kuracím mäsom.
Nechajte zmes nejaký čas odstáť, pridajte parmezán podľa chuti, premiešajte a pečte v rúre pri 190 °C zhruba 20 minút. Na potretie odporúčame rafinovaný repkový olej.
Aby ste svojim kĺbom dodali komplexnú výživu, na veľkonočný stôl môžete tiež pridať huspeninu, mäsový vývar či jedlá z karfiolu, kelu a listovej zeleniny celkovo. Pri dochucovaní siahnite po kurkume, orieškoch a ľanových či slnečnicových semienkach. Z ovocia sú výborným pomocníkom citrusové a bobuľové plody.
Dobrú chuť!